Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/finance/public_html/plugins/system/settings/settings.php:39) in /home/finance/public_html/plugins/system/jat3/jat3/core/parameter.php on line 107
Кафедра фінансів НаУКМА — Нова когорта студентів у Бергені - Кафедра фінансів НаУКМА
Україна, 04655, м. Київ, вул. Г. Сковороди, 2 корпус 6, кім. 410, тел.(044)425-60-42, 425-77-37 (факс)

Університет Бергена

Нова когорта студентів у Бергені

Новий навчальний рік для групи студентів НаУКМА розпочався в дещо незвичних умовах. В рамках міжнародної співпраці між Києво-Могилянською академією та Бергенським університетом, бакалаври, магістри, аспіранти та викладачі кафедри фінансів отримали можливість навчання в Норвегії. Проект орієнтований на вивчення моделювання за допомогою методів системної динаміки. Перший етап співпраці розпочався у 2012 році, а успіхи проекту стали основою для розширення цілей його та можливостей. У 2016-2019 роках метою співпраці стає підготовка 45 експертів з СД, залучення до проекту ще одного українського університету (ЛНУ ім.. І.Франка), впровадження другого онлайн курсу та співпраця з українськими середніми загальноосвітніми школами. Для успішної реалізації масштабів окреслених цілей було збільшено кількість учасників та підтверджено відповідне фінансування урядом Норвегії. Своїми враженнями від першого тижня нового досвіду діляться безпосередні учасники проекту цього року.

«Перше, що відчуваєш опинившись у Бергені це спокій. Розміреність та гармонія міста просто вражають. Люди нікуди не поспішають, що після шаленого ритму київського метрополітену є справжнім контрастом», - говорить Валерія Янчук, бакалавр кафедри фінасів НаУКМА.

«Ми прилетіли в Берген в доволі типову для місцевості погоду – похмурий день з дощем. Але неможливо не помітити наскільки все яскраве та різнокольорове. Насичені темно зелені пейзажі гір з розсипаними біля підніжжя будиночками білого, жовтого, червоного та синього кольорів створюють відчуття веселки, що неодмінно от-от з’явиться десь на горизонті. В центрі міста розкішний парк з озером та фонтаном, що працює за будь-якої погоди. Все виглядає дуже доглянутим, чистим, навіть новим, ніби щойно побудованим, хоча місто має давню історію», - ділиться враженнями бакалавр фінансів Тихонова Діана.

«Бергенський університет є одним з найбільших в Норвегії. Репутацію та престижність закладу ми помітили одразу з перших днів вступних лекцій. Всіх нових студентів з різних країн було запрошено на інформативну лекцію стосовно різних аспектів навчання та побуту в університеті та країні. Було надано дійсно зрозумілу та практичну інформацію по організаційним та культурним моментам, які при самостійному осягненні можуть бути доволі складними. Ну і звичайно, всі українські студенти оцінили безкоштовні подарунки, їжу та розваги, запропоновані університетом», -  зазначає Ширяніна Юлія, бакалавр фінансів НаУКМА.

«Курс системної динаміки слухає цього року десь 60 людей з різних країн та різних континентів. Потік неоднорідний і за ступенем освітньої підготовки. Різними є навіть спеціальності. Але всі студенти дуже мотивовані, постійно задають питання, які заохочуються викладачем та створюють конструктивний діалог. Практикується робота над проектами в групах, що обов’язково об’єднує людей з різних країн. Такий досвід є насправді цінним», - говорить Фрицюк Андрій, бакалавр фінансів НаУКМА.

«Системна динаміка відкриває багато можливостей. Новий метод в будь-якому дослідженні це підвищення його якості та значимості. Ідея потоків та їх акумуляції в стоках має застосування в економіці як на макро-, так і на мікро- рівні, тому я впевнена, що використаю цей метод для дослідження банківського сектору України в своїй дипломній роботі», - розмірковує магістр кафедри фінансів НаУКМА Бородій Вікторія.

«Можливість бути студентом Бергенського університету також надає доступ до бібліотеки закладу. А це ґрунтовні бази якісної спеціалізованої літератури, сучасні статті та публікації передових фахівців у авторитетних виданнях. Звичайно, вивчення досвіду світової наукової спільноти є фундаментальною складовою успішного дослідження у фінансах», - додає аспірант кафедри фінансів Лещенко Павло.

Загалом, не можна не помітити ентузіазм в очах учасників проекту, який просто захоплює своєю силою та цілеспрямованістю. Студенти мотивовані якісно засвоїти та застосувати нові знання, а умови навчання та задоволення від процесу допомагають долати труднощі у вивченні складного матеріалу.

Ви тут:Головна Міжнародна співпраця Університет Бергена Нова когорта студентів у Бергені